Direct naar content

Maak een afspraak en laat je adviseren!

Maak een afspraak en laat je adviseren!

Afspraak maken
Magazine aanvragen

Vijf voordelen van een stoomoven

Stoomovens winnen aan populariteit en dat is niet zonder reden. Met een stoomoven behoud JE de vitamines én smaak van je gerecht. Daarnaast zijn er steeds meer stoomovens met een trendy design, die naast praktisch ook een stijlvolle toevoeging aan de keuken zijn. In deze blog zetten we de verschillende voordelen van koken met een stoomoven op een rij en laten we je een voorbeeld zien van een geschikte stoomoven.

1. Stomen is gezond

Wanneer je een gerecht bereidt met de stoomoven blijven vitamines en mineralen beter behouden dan met bijvoorbeeld een gewone oven, bakken of koken. De reden hiervoor? Met een van de laatste manieren van bereiden onttrek je vocht aan de ingrediënten. Dit gaat ten koste van de vitamines, omdat deze vaak voor een groot gedeelte bestaan uit water. Met een stoomoven blijft het vocht in de ingrediënten behouden. Een stoomoven is daardoor een bewuste, gezonde keuze.

2. Gerechten zijn smaakvoller

Omdat het vocht in de ingrediënten behouden blijft, creëer je ook een smaakvoller gerecht. Wanneer het vocht onttrokken wordt aan een ingrediënt, gaat ook een deel van de smaak verloren. Bij bereiding in een stoomoven is dit dus niet het geval en blijft de natuurlijke smaak behouden. Hierdoor heb je ook minder zout nodig om het gerecht op smaak te brengen, wat er dus wederom voor zorgt dat je van een gezondere maaltijd geniet.

3. Ook met een stoomoven worden gerechten heerlijk knapperig

Wat sommige mensen als nadeel zien van een stoomoven, is dat deze maar tot 100 graden celcius kan verhitten. Daardoor rijmt een stoomoven op het eerste gezicht niet met bijvoorbeeld een knapperige pizza. Tegenwoordig combineren ovens vaak stoom met hetelucht, daardoor heb je het beste van beide werelden. Om die reden bereid je zowel smaakvolle groenten dankzij de stoomfunctie maar ook heerlijke vleesgerechten en pizza’s met een knapperige korst dankzij de heteluchtfunctie. Omdat beide functies te combineren zijn, bereik je knapperige en tegelijkertijd botermalse resultaten.

4. Kliekjes blijven lekker en zijn sneller klaar

Heb je de vorige dag een heerlijke gerecht gemaakt en de restjes bewaard? Normaal gesproken verwarm je deze waarschijnlijk opnieuw in een oven of magnetron. Hierdoor verliest het gerecht wederom wel wat aan smaak, omdat er weer vocht aan onttrokken wordt. Met een stoomoven is dit niet het geval en smaakt het gerecht nog net zo heerlijk als de vorige dag. Omdat water sneller warm is dan lucht, zorg je er ook nog eens voor dat kliekjes binnen een mum van tijd opgewarmd zijn.

5. Een stoomoven doet meer dan gerechten verwarmen

Stoomovens zijn ook ideaal om bepaalde voorwerpen mee te ontsmetten. Dankzij de stoom worden bacteriën gedood, maar smelt het object dat je wil reinigen niet weg. Denk bijvoorbeeld aan een speen voor een baby of peuter of aan een pincet. 

Bauknecht stoomoven

Een voorbeeld van een geschikte stoomoven is die van Bauknecht. Deze is beschikbaar in diverse uitvoeringen, bijvoorbeeld als een combi-stoomoven waardoor ook verwarmen door middel van hetelucht tot de opties behoort. De stoomovens van Bauknecht zijn veilig, snel en behouden de heerlijke, verse smaak van je gerecht. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende extra functies, zoals een gaarthermometer of de mogelijkheid om spullen te ontsmetten en deeg perfect te laten rijzen. Bauknecht stoomovens zijn bovendien uitgevoerd in een stijlvol design met een zwarte of rvs kleur.

Maak een afspraak

Wil je meer weten over de stoomovens of ben je benieuwd naar welke uitvoeringen er bij Nieuwenhuis Keukens in het assortiment zitten? Maak dan een afspraak met een van onze keukenspecialisten. Zij beantwoorden met plezier al jouw vragen en zorgen ervoor dat je de stoomoven vindt die aan al jouw wensen voldoet.